
Gerçekte var olmayan bir durumun varmış gibi kabul edilerek geleceğe yönelik hayal kurma sanatı vardır. İstediğiniz yazılı veya görsel kaynağa başvurun bir sonuç alamayacağınız konunun üstadının meyhanelerde bulunabildiği, ince uzun bardaklarla yazılan, mezeler ile süslenen kapak resmine sahip kitapları ince bir keman sesinin yol gösterdiği eski bir pikaptan yankılanan Müzeyyen SENAR ses kütüphanesinden temin edilebildiği….
Halbuki adına şiir denen kendini veya içinde yaşayan gizli benliği bulma amacıyla kurulan cümleler vardır. Varsayımsal olarak “henüz herkesçe yeteri kadar gerçekliği doğrulanmamış; fakat geçerli olduğu umut edilen teorik düşünce” veya “ironik ögeleme” olarak tanımlanabilir. Anlatım konusu olarak düşünüldüğünde ise genellikle değişken ruh halleri olarak algılanmalıdır.
Bu durumun sonucu bilinsin ya da bilinmesin, kişinin bu durumu kendi istediği şekilde sonuçlanmış kabul ettiği cümlelerdir. Örneğin “Tut ki her şeyi göze aldık ve evlendik, ne yapacaksın?” cümlesinde, bahse konu kişi henüz sevgili olup ilerideki aşamalar için çalışmaktadır; fakat böyle bir ihtimal gerçekmiş gibi kabul edilerek geleceğe dönük doğru kararlar alınmak istenmektedir. “Diyelim ki sınavı geçemedin, o zaman ne yapacaksın?” cümlesi, sınavı geçemediğin durumu şimdiden anlayabilmek adına kendimizi o ana koymayı ifade eden bir varsayım cümlesidir. “ya benimsin ya toprağın” derken de…
Aman işte hadi byes
Esinlenerek alıntılama…
®©Kahvaltı Hikayeleri ®©