Merkür, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerden biridir. Adını Roma mitolojisinde ticaretin ve seyahatin tanrısı olan Merkür’den almıştır. Güneş’e en yakın gezegen olup kendi ekseni etrafında dönme süresi 58 gün 15 saat 30 dakikadır. Yüzeyi kraterlerle doludur ve oldukça engebelidir. Ayrıca, en büyük kraterlerin ve bazı vadilerin isimleri ünlü sanatçılar ve yazarlardan gelmektedir. Son olarak, Merkür’ün atmosferi oldukça seyrek olup yüzeye çok az koruma sağlar.

Merkür’ün Güneş’e bu kadar yakın olması onun oldukça yüksek sıcaklıklara maruz kalmasına neden olur. Fakat bu sıcaklık geceleyin oldukça düşer ve yüksek krater duvarları güneş ışınlarını bloke ederek soğuk bir gölge bölgesi yaratır. Bu ekstrem sıcaklık farklılıkları, Merkür’ün yüzeyini genişletip büzülmesine ve buzullara benzer bir görünüm oluşturmasına neden olur.

Merkür’ün yüzeyinde bulunan bazı özellikler, bilim insanları tarafından heyecan verici bulunmaktadır. Örneğin, Caloris Havzası adı verilen devasa bir krater bulunmaktadır. Ayrıca, bazı uçurumlar ve kanyonlar da dikkat çekici özellikler arasındadır. Tüm bu özellikler, Merkür’ün jeolojik olarak aktif bir gezegen olduğunu düşündürmektedir.

Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere kıyasla oldukça küçük bir atmosfere sahip olan Merkür, güneş rüzgarları ve göktaşlarına karşı neredeyse hiç koruma sağlamaz. Sonuç olarak, yüzeyi oldukça fazla kraterle dolu ve atmosferi oldukça seyrek olan bu gezegen, bilim insanları için sürekli merak konusu olmuştur.